Niet gevonden. Je zoekopdracht levert geen resultaat op.
De Barbera druif heeft noordwest Italië als thuisbasis. In Piemonte heeft de druif een stevige positie. In de streek rond Asti en Alba vinden we de druif in vele wijngaarden. We zien dat wijnboeren die onder andere Barolo of Barbaresco produceren een aantal hectare Barbera hebben aangeplant.
De Barbera heeft een hoge productie en mag worden aangeplant op de wijngaarden die niet voldoen aan de eisen van de Nebbiolo druif. We zien de druif terug in andere Italiaanse wijngebieden tot aan Puglia aan toe. In de periode dat de Italiaanse wijnboeren hun vleugels uitsloegen en de wereld overtrokken kwamen zij terecht in met name Zuid Amerika en Californië.
Omdat de Barbera een enorme groeikracht heeft zien we in bepaalde regio s dat de druif enorme volumes sap leveren. Dit gaat helaas ten koste van de kwaliteit. In Californië kennen we een dunne slappe wijn die we kunnen rekenen tot de dagelijkse ‘slobber’ wijn. In Argentinië vinden we verrassende resultaten. Ook in Zuid Afrika zijn een aantal wijnboeren succesvol met deze Barbera druif, voornamelijk in Stellenbosch. Opmerkelijke resultaten zijn te proeven in Australië waar men zich niet laat tegenhouden om de wijn te gebruiken in blends met bijvoorbeeld Sangiovese.
De Barbera druif heeft noordwest Italië als thuisbasis. In Piemonte heeft de druif een stevige positie. In de streek rond Asti en Alba vinden we de druif in vele wijngaarden. We zien dat wijnboeren die onder andere Barolo of Barbaresco produceren een aantal hectare Barbera hebben aangeplant.
De Barbera heeft een hoge productie en mag worden aangeplant op de wijngaarden die niet voldoen aan de eisen van de Nebbiolo druif. We zien de druif terug in andere Italiaanse wijngebieden tot aan Puglia aan toe. In de periode dat de Italiaanse wijnboeren hun vleugels uitsloegen en de wereld overtrokken kwamen zij terecht in met name Zuid Amerika en Californië.
Omdat de Barbera een enorme groeikracht heeft zien we in bepaalde regio s dat de druif enorme volumes sap leveren. Dit gaat helaas ten koste van de kwaliteit. In Californië kennen we een dunne slappe wijn die we kunnen rekenen tot de dagelijkse ‘slobber’ wijn. In Argentinië vinden we verrassende resultaten. Ook in Zuid Afrika zijn een aantal wijnboeren succesvol met deze Barbera druif, voornamelijk in Stellenbosch. Opmerkelijke resultaten zijn te proeven in Australië waar men zich niet laat tegenhouden om de wijn te gebruiken in blends met bijvoorbeeld Sangiovese.
De Barbera druif levert de beste resultaten in de koelere gebieden, zoals Piëmonte. In Piëmonte worden heerlijke wijnen geproduceerd met een frisse afdronk en voldoende vulling. In de warme gebieden zijn de druiven eerder plukrijp, maar boeten in aan smaak en aroma’s. In de warme gebieden bevatten de wijnen aanzienlijk meer alcohol.
De mooie rode kleur is aantrekkelijk. Omdat de Barbera een laatrijpende druif is, vormt hij veel smaak en aroma’s. De aansprekende fruittonen geven direct een vriendelijke indruk. De kracht van de druif is de aanwezigheid van de frisse zuren en de milde tannine. De wijnen van de Barbera druif zijn over het algemeen soepel drinkbaar en uitnodigend voor een tweede glas, een prettige doordrinker. De Barbera laat zich ook goed combineren in regionale blends zoals Nebbiolo, Dolcetto en Croatina, maar ook zijn er succesvolle blends met Cabernet Sauvignon te vinden.
De Barbera druiven leveren wijnen die prima een houtlagering kunnen hebben, alhoewel de Barbera in de meeste gevallen geen houtrijping krijgt.
De wijnen van de Barbera-druif brengen wijnen voort met een alcoholgehalte van tussen de 13% en 14%.
Barbera wijnen kan je indelen in twee types. Enerzijds de fruitige en soepele exemplaren zonder houtrijping en anderzijds de serieuzere houtgerijpte wijnen. Op beperkte schaal zien we ook rosé wijnen op de markt, die overigens zeer goed van smaak zijn.
De Barbera is één van de weinige druivenrassen waarvoor geen andere benamingen bekend zijn.