Coscia di pollo con salvia e gorgonzola
Ingrediënten
Kippendij (platgeslagen) | 4 stuks van 150 gram |
Salie | 12 grote blaadjes |
Gorgonzola dolce | 4 dessertlepel |
Venkel | 1 stuk |
Walnoten (verbrokkeld) | 3 eetlepels |
Appel (Pink Lady) | 1/2 stuk |
Limoensap | 1/2 stuk |
Witte wijn | 1 glas |
Roomboter | 75 gram |
Olijfolie | 2 eetlepels |
Zwarte peper | naar smaak |
Himalaya zout | naar smaak |
Bospeen | 8 stuks |
Xantana (of maizena) | 1/2 theelepel |
Roze peper (fijngestampt) | 4 snufjes |
Bereiding Wortelcrème
Schil de bospeen en snijd deze in kleine stukjes
Verwarm een koekenpan op hoog vuur totdat deze heel heet is geworden
Doe de bospeen samen met een klein blokje boter en wat olijfolie, zout en peper in de pan en wok dit voor ongeveer 5 minuten. De wortelen moeten mooi bruin worden en beetgaat!
Doe de wortelen in een blender en pureer deze, samen met nog een scheutje olijfolie en de xantana/maizena (en eventueel wat extra water), totdat er een dikke gladde crème ontstaat.
Bereiding Venkel/Appel & Walnoot salade
Snijd de venkel en appel (liefst met een mandoline) flinterdun en plaats deze in een bowl. Doe daar de gebrokkelde walnoten, limoensap, olijfolie en wat zout en peper bij en meng het geheel goed door. Maak deze salade klaar, net voordat je het vlees gaat opdienen, zodat de venkel en appel nog knapperig zijn!
INSTRUCTIES
Bestuif de platgeslagen kippendijen met wat zwarte peper en plaats 3 blaadjes salie en een dessertlepel gorgonzola aan het einde van iedere kippendij. Rol deze vervolgens op en bijd deze dicht met een keukentouwtje
Laat de pan op middenhoog vuur warm worden en doe daar de roomboter en olijfolie bij. Laat bruin worden. Plaats de opgerolde kippendijen in de pan en schroei aan alle kanten dicht. Zet het vuur nu hoog en blus af met het glas witte wijn. Nadat de alcohol verdampt is kan de pan met gesloten deksel nu op een laag vuur gezet worden voor ongeveer 5 minuten.
Haal de rolletjes kippendij uit de pan, wikkel deze in aluminiumfolie en laat vervolgens even voor 3 à 4 minuten rusten.
Nu kunnen we de gebonden jus maken die we later over de kippendij serveren. Giet alle jus uit de pan (inclusief de stukjes aangebakken kip en kaas) in een blender, samen met een halve theelepel xantana/maizena en een eetlepel water. Blend op de hoogste stand totdat er een mooie gebonden crème is ontstaan.
Ondertussen gaan we de borden opmaken. Leg een volle eetlepel wortelcrème in het midden van het bord en wrijf dit uit totdat je een circel hebt. Plaats hier een beetje venkel/appel walnoot salade op met daarop een rolletje kippendij (eerst het keukentouwtje verwijderen).
Decoreer het vlees met de gebonden crème van de jus over het vlees en doe er een snufje roze peper overheen.
Tuindiner
Passie-kok Remco Borsato verzorgt, vergezeld door echtgenote Ylenia, al tien jaar één van de meest spraakmakende pop-up restaurants, namelijk het Tuindiner.
Remco bereid ieder Tuindiner een uiterst smaakvol vijfgangendiner, bestaande uit een 'antipasto', een 'primo', een vleesgerecht, een visgerecht en een 'dolce', een kop koffie maakt de avond af! Alle gerechten worden met veel zorg bereid en Remco gebruikt uitsluitend eerste klas producten en waar mogelijk biologisch.
Wil jij ook het Tuindiner ervaren? Dan is haast geboden, want de 40 edities zijn snel volgeboekt. Kijk snel op Tuindiner.nl voor mogelijkheden.
Wijn pairing bij de Coscia di Pollo
Een heerlijk kipgerecht met salie en gorgonzola biedt ruime keuze aan wijn .... echter, de appel met walnoot perkt de keuze behoorlijk in. Het zuurtje uit de appel is hier vooral debet aan.
VINOlogico's aanraders
Bij de Coscia di Pollo bevelen wij voor de liefhebbers van witte wijn, de Chardonnay van Elepant in the Room aan, een lekkere 'vette' Noord-Amerikaanse Chardonnay.
Voor de liefhebbers van een glas rood bij deze Coscia di Pollo, combineert de Montepulciano d'Abruzzo van wijnhuis Velenosi uitermate goed!