Maak kennis met de Maturana Tinta, een oud ras dat we ook wel bij andere Wijnhuizen tegen komen, maar dan als 2e of 3e druif na de Tempranillo. De druif heeft een zeer fruitig karakter met zachte kruidige indrukken, een genot om te drinken. Een fijne tannine structuur en een plezierige afdronk. De Maturana Tinta komt in de prijswinnende 2019 jaargang.
In Piemonte, in het noorden van Italië, wordt in Cisterna d'Asti een verrukkelijke wijn gemaakt. Deze Barbera d'Asti, vol en intens van smaak en geur, waarbij fruit en vanille duidelijk waarneembaar zijn. Dat deze wijn populair is en gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de wijnliefhebbers score van 4,1 uit 5 bij Vivino
De Brigaldara Amarone della Valpolicella Cavolo is granaat-rood van kleur met in de neus rijp jammig donkerrood fruit, amarena kers en vanille. Daarnaast geuren van gedroogde druiven, diverse kruiden waaronder laurier en tertiaire aroma’s zoals ceder en vijgen door de rijping op hout en in de fles. Zeer complexe wijn met een prachtige balans tussen zuren, rijpe tonen, alcohol en tannine-structuur.
De kleur van deze wijn is robijnrood. De geur van rijpheid, warmte en kersen komen gelijk naar voren. Ook in de smaak zijn die fruitige kersen goed waar te nemen. De afdronk is vrij lang met zachte zuren en soepele tannines.
De kleur spreekt gelijk aan, mooi helder rood met een paarse gloed. De geur is lekker kruidig en elegant. en omlijsting van zachte tonen doet je verlangen naar de eerste slok. De smaak is mooi fruitig je herkent diverse donker fruit soorten zoals zwarte kers en bramen. De afdronk is mooi sappig en blijft lekker nagalmen in de mond. Het is aan te bevelen om de wijn wat extra lucht te geven om de aroma s goed tot hun recht te laten komen.
Op eikenhouten vaten gerijpte Rosso Piceno, van 'superieure' kwaliteit. De San Basso-wijngaard, met oudere wijnstokken Montepulciano en Sangiovese en een lage opbrengst, wordt hier bij Cocci Grifoni een topwijn geproduceerd.
€12,25
Druivensoorten rode wijn
Zonder druif geen wijn ...
Zonder druif geen wijn. Dat klopt helemaal. Maar er zijn zo enorm veel druivensoorten...
Elke wijn heeft een unieke eigen smaak. De smaak wordt bepaald door de vinificatie (het wijnmaken). De ligging en de bodemsoort zijn van groot belang. Elk druivenras heeft een eigen smaakprofiel.
Het verschil qua smaak tussen een witte en een rode wijn wordt veroorzaakt door tannine. Tannine zit in de pitjes en de schil van de druif.
Blauwe druif, rode wijn
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur wordt bepaald door de schil, een dikkere schil geeft meer kleur elementen, de lengte van gistingsproces is niet bepalend voor de kleur. Een dunne schil geeft minder kleur. De inweking van de schillen is bepalend. Rode wijnen zijn vaak robuuster van smaak.
Er zijn ook veel heerlijke 'blends', wijnen, waarbij combinaties van verschillende druivensoorten worden samengevoegd. Een aardig voorbeeld hiervan, is bijvoorbeeld de Victoria - Capo di Grande, waarvan de samenstelling 90% Corvina en 10% Merlot is.