In Piemonte, in het noorden van Italië, wordt in Cisterna d'Asti een verrukkelijke wijn gemaakt. Deze Barbera d'Asti, vol en intens van smaak en geur, waarbij fruit en vanille duidelijk waarneembaar zijn. Dat deze wijn populair is en gewaardeerd wordt, blijkt wel uit de wijnliefhebbers score van 4,1 uit 5 bij Vivino
De Rosso di Montalcino van wijnhuis Castelli Martinozzi is écht rood, robijnrood noemen we deze kleur. Mooi glanzend en helder. De geur biedt rijpe aardbei, blauwe bes, bramen bloeiende violen en wat Vanille. De smaak is vrij complex de fruittonen aan de voorkant, de tannine en de frisse zuren in de afdronk. Een ietwat ruwe wijn met veel smaak en karakter, dat willen we graag uit Toscane!
Mooie dieprode kleur met een vleugje paars. In eerste instantie ruik je vooral wat spicy kruiden (nootmuskaat, laurier ) en vers donker fruit, maar na een beetje lucht smelten deze mooi samen tot een aangenaam subtiele zwoelheid. De sappige volheid die je bij een dergelijke geur verwacht, is in de aanzet zeker aanwezig, maar al snel breken daar verrassend goede zuren doorheen die de wijn een prettige lichtvoetigheid geven. In de afdronk laten pittige tannines nog even hun tanden zien. Heerlijk bij langzaam gegaard lamsvlees
Op eikenhouten vaten gerijpte Rosso Piceno, van 'superieure' kwaliteit. De San Basso-wijngaard, met oudere wijnstokken Montepulciano en Sangiovese en een lage opbrengst, wordt hier bij Cocci Grifoni een topwijn geproduceerd.
€12,25
Druivensoorten rode wijn
Zonder druif geen wijn ...
Zonder druif geen wijn. Dat klopt helemaal. Maar er zijn zo enorm veel druivensoorten...
Elke wijn heeft een unieke eigen smaak. De smaak wordt bepaald door de vinificatie (het wijnmaken). De ligging en de bodemsoort zijn van groot belang. Elk druivenras heeft een eigen smaakprofiel.
Het verschil qua smaak tussen een witte en een rode wijn wordt veroorzaakt door tannine. Tannine zit in de pitjes en de schil van de druif.
Blauwe druif, rode wijn
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. De kleur wordt bepaald door de schil, een dikkere schil geeft meer kleur elementen, de lengte van gistingsproces is niet bepalend voor de kleur. Een dunne schil geeft minder kleur. De inweking van de schillen is bepalend. Rode wijnen zijn vaak robuuster van smaak.
Er zijn ook veel heerlijke 'blends', wijnen, waarbij combinaties van verschillende druivensoorten worden samengevoegd. Een aardig voorbeeld hiervan, is bijvoorbeeld de Victoria - Capo di Grande, waarvan de samenstelling 90% Corvina en 10% Merlot is.