De prachtige presentie van de Bianco delle Colline trekt de aandacht; een fraai etiket en een wijn die glanzend lichtgeel met een gouden gloed heeft. Ontdoe de fles van de kurk en een heerlijke aromatische geur eist je aandacht op. De smaak is rijk aan smaken heel divers. De aangename zuren maken De wijn spannend. De afdronk is lang fris en uiterst aangenaam.
Soave is het wijngebied rond het stadje Soave liggend aan de uitlopers van de Alpen ten oosten van Verona. Een gebiedje waar prachtige strakke wijnen vandaan komen. De druif die men gebruikt voor deze wijn is de Garganega, soms met een klein percentage Trebbiano. De wijnen zijn te omschrijven als mineraal, geurig, mondvullend en verfrissend in de afdronk. De fris zure balans in de wijn maakt het interessant om de wijn te combineren met visgerechten, Sushi en vele schaaldieren.
De pecorino druif is een specialiteit van de Marken ("Le Marche"). Het is een aromatische druif met een beetje een vettige stuctuur. De wijn heeft een goudgele glans. de geur is vrij compact en doet denken aan hazelnootjes. De smaak is opvallend fris een beetje bloemig. De smaak is vol en rond met een lekkere frisheid tot besluit. Het komt de wijn ten goede als als de wijn een beetje lucht krijgt dus decanteren kan prima.
Waar de pecorino druif een specialiteit is van de Marken ("Le Marche"), kan er maar één de koning van de pecorino zijn; en dat is de Colle Vecchio! Een wijn die nu gedronken kan worden, maar ook nog jaren bewaard kan worden. De Colle Vecchio Pecorino kan zelfs langer dan 15 jaar bewaard worden!
€19,95
Italiaanse witte wijnen
Wie aan Italië denkt, denkt automatisch aan 'la dolce vita', het zoete leven. Eigenlijk zou dit 'la vita ricca' moeten zijn; het rijke leven. Want dat is wat wij leven!
In Italië gaan lekker eten hand in hand met een goed glas wijn. En waar de traditionele Italiaanse keuken vooral de eenvoud nastreeft, wordt het glas Italiaanse witte wijn steeds meer gewaardeerd.
Van noord tot zuid
In heel Italië worden druiven verbouwd. Een witte wijn uit Italië, wordt verbouwd van het noordelijke Piemonte en Friuli in het noordoosten, afzakkend richting de bewonderde wijnen uit Veneto, tot in de zuidelijk gelegen regio's Puglia en Sicilië. De wijnen hebben alle kenmerken van de regio mee. Van de mineralen in het noorden tot de vele zonuren in het zuiden.
Druivensoorten
De traditionele druivensoorten worden ook in Italië verbouwd. Denk hierbij aan de Chardonnay, Sauvignon Blanc en Pinot Grigio om een paar voorbeelden aan te halen.
De Italiaanse witte wijn wordt interessant, op het moment dat we de inheemse druivensoorten benoemen. Druivensoorten die soms maar in een heel kleine regio, door een enkele wijnboer wordt verbouwd, zoals de Vespaiolo-druif in het noordoostelijke gelegen dorpje Bassano del Grappa.
Daarnaast is de Arneis-druif de laatste jaren aan bekendheid toegenomen. Andere minder bekende - maar net zo interessante - druivensoorten zijn bijvoorbeeld de Trebbiano, Friulano, Ribolla Gialla, Pecorino, Passerina en Catarrato.